فهرست مطالب

منابع انسانی ناجا - پیاپی 50 (زمستان 1396)

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 50 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قاسم گرامی، ابراهیم قربانی صفحات 9-44
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر استرس شغلی و تعهد سازمانی بر سلامت شغلی کارکنان پلیس اطلاعات استان آذربایجان غربی انجام شد. تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری مورد تحلیل شامل کلیه ی مدیران و کارکنان ارشد پلیس اطلاعات استان آذربایجان غربی و به تعداد 110 نفر بوده که تعداد 86 نفر با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند ساده انتخاب و پرسشنامه های استاندارد استرس شغلی با ضریب پایایی 71/0، تعهدسازمانی با ضریب پایایی 82/0 و سلامت شغلی با ضریب پایایی 87/0 را تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Spss و آزمون های آماری هبستگی و تحلیلی رگرسیون استفاده گردید. نتایج نشان داد بین استرس شغلی و سلامت شغلی کارکنان رابطه-ی معنادار وجود دارد. همچنین یافته ها حاکی از این بود که بین تعهد سازمانی و سلامت شغلی رابطه ی معناداری وجود ندارد. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که از میان متغیرهای موجود، متغیر نقش از بین ابعاد استرس شغلی بیشترین تاثیر را در سلامت شغلی کارکنان داشته و مهمترین پیش بینی کننده سلامت شغلی کارکنان می باشد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، سلامت شغلی، تعهد سازمانی، پلیس اطلاعات
  • علیرضا جبه دار، جواد عینی پور، کیانوش رحمانی صفحات 45-66
    نظر به اینکه کارکنان پلیس همچون کارکنان سایر سازمان های اجتماعی تحت فشار و تنش های گوناگون قرار دارند عوامل استرس ز ا، فشارهای عصبی و روانی ناشی از آنرا درپی خواهد داشت که در صورت شدت وعدم آشنایی به راه های مقابله با آن، سامت وعملکرد افراد و سازمان پلیس را به مخاطره انداخته و هزینه سنگینی را به بار خواهد آورد. بنابراین لزوم شناسایی این عوامل وآموزش افراد، با هدف کاهش و پی شگیری از آن مطرح می باشد.هدف این پژوهش بررسی میزان سطح استرس کارکنان معاونت نیروی انسانی ناجاو عوامل موثر ب رآن م یباشد. این تحقیق از نظر روش توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف کاربردی م یباشد. جامعه آماری شامل کارکنان معاونت نیروی انسانی ناجا م یباشد که نمونه ای به حجم 144 نفرازمیان آنان به روش فرمول کوگران انتخاب شد. با استفاده از ابزار پرسشنامه ی استاندارد داده ها جمع آوری شد. نتایج حاصله نشان داد که از بین عوامل فردی )تضاد بین کار و خانواده( بیشترین تاثیر را در میان عوامل فردی بر استرس دارد. ازبین عوامل محیطی از نظر اعضای جامعه آماری )تخصیص های ناعادلانه حجم کاری( بیشترین تاثیر را در میان عوامل محیطی بر استرس را دارد و از بین عوامل سازمانی از نظر اعضای جامعه آماری، )زمان کار( بیشترین تاثیر را در میان عوامل سازمانی بر استرس شغلی کارکنان معاونت نیروی انسانی ناجا را دارد. مجموع درصدهای زیاد و خیلی زیاد بیش از 80 % پاس خها را شامل میشود که نشان دهنده تاثیر زیاد و خیلی زیاد موارد مطرح شده بر استرس کارکنان معاونت نیروی انسانی ناجا از نظر اعضای مورد مطالعه میباشد.
    کلیدواژگان: عوامل (فردی، محیطی، سازمانی)، استرس شغلی (فشارهای عصبی و روانی)، کارکنان ستادی ناجا (معاونت نیروی انسانی ناجا)
  • سوسن قهرمانی قاجار، یوسف محمدی مقدم، بهنوش جووری صفحات 67-94
    موضوع بالقوه ماندن مشارکت علمی- اجرایی اعضا در تصمیم گیر ی های سازمان رفتاری است ضد بهر هور، که شاید به دلیل نامحسوس انگاشته شدن، مغفول مانده است. با توجه به نقش کلیدی مراکز آموزش عالی در زمینه ی تصمی مگیری و تصمیم سازی در سطوح فردی، اجتماعی، امنیتی حال و آینده ی جامعه، هدف اساسی تحقیق فعلی واکاوی نگرش و وضعیت نشاط ذینفعان نسبت به درگیرشدن در تصمیمات سازمانی در کیی از مراکز آموزش عالی واقع در شمال غرب شهر تهران از طریق تئوری داده بنیاد است. بر مبنای نتایج تحقیق طیفی از دو نگرش موافقت و مخالفت با این مشارکت در میان مدیران و اعضا حاکم است که زمینه ساز ایجاد مدلی ماتریسی در چهار وضعیت نشاط آفرینی، خاموشی، بالقوگی نوع کی و بالقوگی نوع دو، شده است. در فاز دوم تحقیق با توجه به واکاوی شرایط علی، زمینه ای و میانجی به منظور هرچه کاربردی تر شدن تحقیق، راهکارهایی نیز از نهج البلاغه - کتاب گهربار مولای متقیان امام علی علیه السلام ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نشاط سازمانی، تصمیم گیری مشارکتی، مراکز آموزش عالی، الگوی داده بنیاد
  • سید علی بنی هاشمی، احسان شجاعی صفحات 95-116
    یکی از مباحث اساسی در نظریه سازمانی، اثربخشی سازمانی است که آن را ملاکی برای ارزیابی عملکرد سازمانی محسوب م یکنند. اثربخشی سازمانی عبارت است از درجه یا میزانی که سازمان به هدف های موردنظر خود نائل می آید. بنابراین ارزیابی اثربخشی فعالیت های سازمان ها از اهمیت فراوانی برخوردار است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی و ارزیابی اثربخشی سازمانی در یک واحد نظامی است. مدل اثربخشی استفاده شده در پژوهش، مدل پارسونز است که شامل چهار مولفه نوآوری، تعهد سازمانی، رضایت شغلی و سامت سازمانی )روحیه( است. روش پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان واحد نظامی بوده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 31 آزمودنی تعیین گردید. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد پارسونز صورت گرفته است. برای تعیین 0 برآورد گردید. نتایج آزمون / میزان پایایی پرس شنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که مقدار 895 میانگین آشکار کرد وضعیت اثربخشی سازمانی در جامعه موردمطالعه مطلوب نیست و ب هعبار تدیگر اثربخشی سازمانی معنادار نیست. نتایج آزمون فریدمن بیان کرد که از بین چهار مولفه اثربخشی سازمانی، مولفه تعهد سازمانی رتبه اول و سلامت سازمانی رتبه چهارم را کسب کرده اند.
    کلیدواژگان: اثربخشی، مدل پارسونز، واحد نظامی، کارایی، بهره وری
  • محمدعلی عامری، حمیدرضا فیضی صفحات 117-140
    منزلت اجتماعی یکی از شاخص های مهم جامعه شناسی بوده که به ارتقای سلامت جامعه کمک م یکند و یکی از عوامل موثر بر منزلت اجتماعی خدمات رفاهی است. خدمات رفاهی مجموعه اقداماتی است که به دنبال بر آورده ساختن نیازهای داخل و خارج از سازمان آنها اعم از نیازهای مادی، معنوی و روانی م یباشد. هدف این تحقیق بررسی تاثیر خدمات رفاهی بر منزلت اجتماعی کارکنان فرماندهی انتظامی استان گیلان است. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی پیمایشی است، جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان فرماندهی انتظامی استان گیلان در سال 1393 است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 350 نفر به عنوان نمونه به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای شامل 2 بخش که بخش اول ابعاد خدمات رفاهی بر اساس پرسشنامه نصیری پور ) 1391 ( و بخش دوم شامل ابعاد منزلت اجتماعی بر اساس مقاله کلاکی و دوستدار ) 1388 ( را مورد سنجش قرار داده و در نهایت داده های جمع آوری شده با استفاده از جدول ها و نمودارهای توزیع فراوانی و برخی از شاخص های گرایش به مرکز و پراکندگی از مرکز توصیف و تجزیه و تحلیل آماری داده ها از طریق آزمون های اسپیرمن و فریدمن صورت گرفت. ابعاد اعتباری، درمانی و بیمه ای، ایاب و ذهاب، فرهنگی، ورزشی و گردشگری، مسکن، کمک هزین ه ها بر منزلت اجتماعی تاثیر دارد. علاوه بر این، مطابق با نتایج آزمون فریدمن به ترتیب تسهیلات درمانی و بیمه ای، تسهیلات کمک هزینه ها، تسهیلات اعتباری، تسهیلات فرهنگی، ورزشی و گردشگری، تسهیلات ایاب و ذهاب و تسهیلات مسکن بیشترین تاثیر را بر منزلت اجتماعی کارکنان ناجا دارد.از آن جا که ابعاد خدمات رفاهی بر منزلت اجتماعی کارکنان تاثیرگذار است، باید در جهت بهبود ارائه و کیفیت خدمات رفاهی به پرنسل ناجا ب هویژه تسهیلات درمانی و بیمه ای و کمک هزینه ها، توجه بیشتری شود تا زمینه برای افزایش منزلت اجتماعی آنها فراهم گردد.
    کلیدواژگان: منزلت اجتماعی، خدمات رفاهی، ناجا، مدیریت منابع انسانی
  • میثم جعفری اسکندری، شهاب صفا صفحات 141-158
    عارضه یابی یکی از ابزارهای تحول سازمان است. هدف از انجام این پژوهش عارضه یابی کیفیت خدمات در سازمان های انتظامی بمنظور شناسایی مهمترین مولفه های اثربخشی فعالیت های خدماتی در این سازمان ها می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی و از نظر روش، توصیفی- پیمایشی است و جامعه آماری کلیه مراجعه کنندگان به پلیس راهنمایی و رانندگی جهت دریافت خدمات می باشد و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد براساس مدل مدل Systra_sq بوده است. با توجه به حجم گستره فراوان خدمات گیرندگان، حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 425 نفر محاسبه گردید و در نهایت 420 پرسشنامه تحلیل شد. ضریب آلفای کرونباخ جهت تایید پایایی 92/0 بود و از تحلیل عامل تاییدی و تجربیات صاحب نظران جهت تایید روایی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 صورت گرفت. نتایج نشان داد که در بعد کیفیت سیستم خدمات، کیفیت خدمات رفتاری، کیفیت خدمات ماشینی و صحت مبادلاتی خدمات، بین ادراکات و انتظارات خدمات گیرندگان شکاف وجود دارد و انتظارات ایشان از مولفه های فوق نسبت به ادراکشان، بیشتر است. بعلاوه نتایج آزمون فریدمن نشان داد در بین ابعاد کیفیت خدمات در وضعیت موجود، کیفیت سیستم خدمات در رتبه اول قراردارد و بعد از آن کیفیت خدمات رفتاری، کیفیت خدمات ماشینی و صحت مبادلاتی خدمات قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، سیستم خدمات، خدمات رفتاری، سازمان های انتظامی، تحلیل عاملی